11/3/13

Αξιοθέατα Αταλάντης

  • Στο κέντρο της πόλης της Αταλάντης, σε μικρή απόσταση από την κεντρική πλατεία, επί της οδού Αίαντος Λοκρού, υπάρχει ένα αρχαιολογικό μνημείο: Ο Χαμαϊ-Θανάσης. Είκοσι τρία σκαλοπάτια οδηγούν σε αρκετά μέτρα βάθος στον κυρίως θολωτό χώρο. Ονομάζεται Χαμαϊ-Θανάσης γιατί είναι κάτω από το έδαφος και ο μικρός βυζαντινός ναΐσκος που έχει διαμορφωθεί είναι προς τιμή του Αγίου Αθανασίου. Πρόκειται όμως για υπόγεια νεκρική κρύπτη των ρωμαϊκών χρόνων. Είναι κατασκευασμένο από στέρεους πλίνθους. Η παράδοση λέει ότι στο σημείο εκείνο υπήρχε αλώνι για το αλώνισμα του σιταριού με άλογα. Μια μέρα αλωνίσματος υποχώρησε απότομα το έδαφος και βυθίστηκε το πόδι ενός αλόγου. Το γεγονός αυτό ήταν η αφορμή για να ανακαλυφθεί το ρωμαϊκό μνημείο. Πολλοί ισχυρίζονται ότι αυτή η ρωμαϊκή κρύπτη έχει σχέση με τα πολύχρωμα ψηφιδωτά ρωμαϊκών χρόνων που βρέθηκαν πριν από λίγα χρόνια σε κοντινή απόσταση, κάτω απ’ τον κεντρικό δρόμο κατά τη διάρκεια δημοτικού έργου. Δυστυχώς τα ψηφιδωτά αυτά σκεπάστηκαν. Ο Χαμαϊ-Θανάσης παραμένει ίσως το μοναδικό ζωντανό αρχαιολογικό μνημείο μέσα στην πόλη της Αταλάντης και είναι επισκέψιμο.


  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης. Η ιστορία του τόπου, που είναι εξαιρετικά πλούσια και ξεκινά από την Προϊστορική εποχή, ζωντανεύει στις προθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αταλάντης, όπου εκτίθεται μέρος των ευρημάτων των ανασκαφών της περιοχής. Το μουσείο στεγάζεται στο όμορφο αποκατεστημένο κτίριο του παλαιού γυμνασίου Αταλάντης. Η έκθεση αρχίζει με νεολιθικά αντικείμενα από το 6500 π.Χ., ευρήματα από ανασκαφές στην περιοχή: αγγεία, ειδώλια, λίθινα και οστέινα εργαλεία και άλλα, που πιστοποιούν την ανάπτυξη της τέχνης και τις σχέσεις της περιοχής με τα νησιά του Αιγαίου. Ακολουθεί η εποχή του Χαλκού (3200-1100 π.Χ.): αντικείμενα καλλωπισμού, τμήμα από παιδικό παιχνίδι-ομοίωμα πλοίου, ζωγραφιστά αγγεία, θήλαστρα βρεφών, κοσμήματα από χρυσό και ημιπολύτιμους λίθους, διακοσμημένα όπλα και χειρουργικά εργαλεία.

  • Οι βρύσες της Μποδοβάτσας (Βοϊδοβάτσας)
  • Το ξωκκλήσι του Οσίου Σεραφείμ, που βρίσκεται σε τοποθεσία με κλίση σχεδόν κατακόρυφη μέσα στο δάσος πάνω από την κωμόπολη. Από εκεί έχετε πανοραμική θέα του Οπούντιου Κόλπου.
  • Το μοναστήρι των Αγ. Αναργύρων με τη γαλήνια ατμόσφαιρα. Θα το συναντήσετε στον επαρχιακό δρόμο Αταλάντης-Κυρτώνης. Πρόκειται για κτίσμα του 17ου αιώνα.
  • Το ξωκλήσι του Αϊ Γιάννη του Ρόδα, χτισμένο σε κατάφυτη τοποθεσία στην κορυφή των Ρόδων.
  • Το παλιό νεκροταφείο των Μακεδόνων.
  • Η εκκλησία των Αγ. Αποστόλων, έδρα της παλαιάς Αρχιεπισκοπής Ταλαντίου.
  • Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου