26/3/13

Ιστορία-Εκδηλώσεις

Η ιστορία της κωμόπολης έχει την αρχή της στο μυθώδες μέρος. Όταν ο Δίας αποφάσισε να καταστρέψει τον κακό και ασεβή κόσμο με κατακλυσμό, ο Προμηθέας συμβούλευσε τον Δευκαλίωνα, γιο του Προμηθέα, σύζυγο της Πύρρας και πατέρα του Αμφικτύωνα, του Έλληνα και της Πρωτογένειας, να ναυπηγήσει μια κιβωτό και να κλειστεί μέσα σ’ αυτή με την Πύρρα. Εννέα μερόνυχτα έπλεαν πάνω στα αφρισμένα νερά και, όταν τα νερά τραβήχτηκαν, προσάραξαν σε κάποια βουνοκορφή. Τότε πρόσφεραν θυσίες στον Δία και τον παρακάλεσαν να δημιουργήσει ξανά το ανθρώπινο γένος. Ο Δίας τούς συμβούλευσε να προχωρήσουν ρίχνοντας πέτρες πίσω τους. Όσες πέτρες έριχνε ο Δευκαλίωνας, γίνονταν άνδρες και όσες η Πύρρα, γυναίκες.

Ο λαός που δημιουργήθηκε μ’ αυτόν τον τρόπο ανακήρυξε βασιλιά τον Δευκαλίωνα. Ο Δευκαλίων και η Πύρρα πρωτοκατοίκησαν στον Παρνασσό, στην πόλη Κύνος, που ήταν το επίνειο του Οπούντος, και πήρε το όνομά του από το γιο του Βασιλιά Οπούντα, τον Κύνο. Η περιοχή Κύνος τοποθετείται στη σημερινή κωμόπολη Λιβανατών, στα ΒΔ της, επάνω σε ένα χαμηλό λόφο που
βρέχεται από τον Ευβοϊκό κόλπο. Φαίνεται ότι ο λόφος δημιουργήθηκε από τις επιχώσεις των αλλεπαλλήλων στρωμάτων κατοίκησης. Ανασκαφική διερεύνηση στο ΒΔ
τμήμα του έδειξε ότι η θέση χρησιμοποιήθηκε συνεχώς από την πρώιμη εποχή του Χαλκού, (3.000 π.Χ.) μέχρι τους βυζαντινούς χρόνους (5ος - 6ος αιώνας μ.Χ.) Μετά από τον Δευκαλίωνα βασιλιάς της Φθιώτιδας, έγινε ο Έλληνας. Ήταν σύζυγος της νύμφης Ορσηίδας, από την οποία απέκτησε τρία παιδιά: τον Αίολο, τον Ξούθο και τον Δώρο, στους οποίους μοίρασε την ελληνική γη και έδωσε την ονομασία Έλληνες σε όλους τους κατοίκους της.

Γεωγραφική Θέση

Η γραφική κωμόπολη, που απέχει 145 χλμ. από την Αθήνα, βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Αταλάντη, είναι χτισμένη σε ύψωμα και χωρίζεται στα δύο από την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας. Απέχει από την πρωτεύουσα μόλις 1,5 ώρες. Πλαισιώνεται από ατέλειωτους ελαιώνες και έχει
πανοραμική θέα στον Ευβοϊκό Κόλπο.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

  • Κάθε χρόνο στις 7 Ιουλίου, ημέρα της Αγίας Κυριακής, διοργανώνονται εκδηλώσεις διάρκειας τριών ημερών με δημοτικά τραγούδια και χορούς στην πλατεία των Λιβανατών.
  • Των Αγίων Θεοδώρων (δεύτερη Κυριακή της Αποκριάς), πραγματοποιούνται παραδοσιακοί χοροί με φουστανέλες και φλουριά (παραδοσιακή ενδυμασία των Λιβανατών).
 Τοπικά προϊόντα:
  • Πατάτες(που φημίζονται για την ποιότητα και την νοστιμιά τους)
  • Σιτηρά
  • Εκλεκτό λάδι & Επιτραπέζιες ελιές
  • Κρασιά
  • Νωπά λαχανικά
  • Επίσης στο λιμάνι των Λιβανατών μπορεί ο επισκέπτης να προμηθευτεί κάθε λογής φρέσκα ψάρια, χταπόδια και άλλα θαλασσινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου