12/3/13

Τραγάνα



Η Τραγάνα βρίσκεται δίπλα στην εθνική οδό Αθήνας-Λαμίας, μετά τα διόδια, 135 χλμ. βόρεια της Αθήνας και περίπου 77 χλμ. νότια της Λαμίας. Απέχει 12 χλμ. από την Αταλάντη. Το χωριό σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 1.206 κατοίκους. Λόγω του ήπιου κλίματος που επικρατεί στην περιοχή διαθέτει πολύ πράσινο, εσπεριδοειδή στους κήπους, ενώ υπάρχουν και πολλά φυτώρια.
Η Τραγάνα σήμερα είναι ένα σύγχρονο χωριό, χτισμένο βάσει σχεδίου πόλεως με ευθείς δρόμους, που διασχίζουν το χωριό από τη μια μέχρι την άλλη άκρη του. Μεταξύ της εθνικής οδού και της παραλίας του χωριού έχει δημιουργηθεί παραθεριστικός οικισμός.

Μπροστά στην παραλία απλώνεται ο Οπούντιος κόλπος (Αταλάντης). Κατεβαίνοντας προς τη θάλασσα συναντάμε την ήσυχη παραλία της Τραγάνας που διαθέτει γαλάζια σημαία. Είναι στρωμένη με ψιλό χαλίκι και άμμο και διαθέτει ομπρέλες. Σκίαση δημιουργούν οι φοίνικες και τα αλμυρίκια που υπάρχουν στις άκρες της. Προσφέρεται για χαλάρωση, ενατένιση του κόλπου και ρακέτες.


Aξιοθέατα

  • Στα δυτικά της γραφικής παραλίας Τραγάνας υπάρχει το μικρό νησάκι Μήτρος, που ενώνεται με τη στεριά με μια στενή λουρίδα γης, όταν με την άμπωτη αποσυρθούν τα νερά της θάλασσας.

  • Πίσω από το νησάκι Μήτρος βρίσκεται το Γαϊδουρονήσι. Παλιά ενωνόταν με τη μορφή χερσονήσου με την Τραγάνα, αλλά μετά από διαδοχικούς σεισμούς, με τελευταίον το 1894, η στεριά σκεπάστηκε με τα νερά της θάλασσας και έτσι σχηματίστηκε το Γαϊδουρονήσι.
  • Αριστερά της παραλίας υπάρχει αγκυροβόλιο σκαφών.

  • Στο βουνό πάνω από τη Τραγάνα βρίσκεται το παλιό Μοναστήρι της Αγ. Τριάδας. Τα κελιά είναι ανακαινισμένα, ενώ υπάρχει και βρύση με συνεχή ροή νερού.

  • Βορειοανατολικά της Τραγάνας στο ύψος των διοδίων βρίσκεται η εκκλησία της Αγ. Αικατερίνης, που ανήκει στο Ίδρυμα της Ιεράς Μονής του όρους Σινά.
  • Αξίζει να επισκεφτείτε το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, το οποίο έχει εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας.
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Το πανηγύρι του χωριού γίνεται του Αγίου Πνεύματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου