11/3/13

Ιστορία Αταλάντης

Αν και η ιστορία της περιοχής ξεκινά στην Αχαϊκή εποχή,υπάρχουν ενδείξεις ότι η περιοχή κατοικείται ήδη από τη Νεολιθική εποχή. Πρωτεύουσα της Λοκρίδας ήταν η πόλη Οπούς. Κατά τον Ησίοδο και τον Πλούταρχο, η πόλη Οπούς πήρε το όνομα της από τον Οπούντα, ο οποίος ήταν γιός του
Λοκρού και δισέγγονος του Δευκαλίωνα και της Πύρρας. Οι Οπούντιοι Λοκροί συμμετείχαν στον Τρωικό Πόλεμο με 40 καράβια και 4.000 πολεμιστές. Επικεφαλής των Οπούντιων ήταν ο Αίας ο Λοκρός, γιος του Οϊλέως. Ο Αίας διακρίθηκε ιδιαίτερα στον Τρωικό Πόλεμο, ωστόσο κατά την επιστροφή του από την Τροία έπεσε σε θαλασσοταραχή με αποτέλεσμα να βυθιστούν τα πλοία του και να έχει ο ίδιος και το πλήρωμά του άδοξο τέλος.
Από τον Οπούντα καταγόταν ο καλύτερος φίλος του Αχιλλέα, ο Πάτροκλος, γιος του Μενοίτιου. Ο Πάτροκλος, όταν ήταν ακόμη παιδί, σκότωσε πάνω στο παιχνίδι ένα συνομήλικο του αρχοντόπουλο. Αν και ήταν ανήλικος, ο Πάτροκλος έπρεπε να φύγει από τον τόπο του, γιατί τον βάραινε το αίμα του νεκρού. Έτσι ο πατέρας του τον έφερε στον Πηλέα, που τον ανάθρεψε μαζί με τον Αχιλλέα σαν δικό του παιδί. Η πόλη άκμασε στους ιστορικούς χρόνους της αρχαιότητας. Οι Οπούντιοι Λοκροί πολέμησαν στις Θερμοπύλες στο πλευρό του Λεωνίδα και έλαβαν μέρος στον Πελοποννησιακό Πόλεμο ως σύμμαχοι των Σπαρτιατών. Το πολίτευμα των Λοκρών ήταν δημοκρατικό και σε αντίθεση με άλλες πόλεις-κράτη της αρχαίας Ελλάδας δεν υπήρχε το καθεστώς της δουλείας.Ο Οπούντας κατακτήθηκε το 195 π.Χ. από τους Ρωμαίους. Η περιοχή από τον 3ο αιώνα μ.Χ. δέχθηκε πολλές καταστροφικές επιδρομές, με αποτέλεσμα να αρχίσει η παρακμή της.




Ενδεικτικά, η περιοχή κατακτήθηκε από τους Γότθους, τους Βανδάλους, τους Σλάβους, τους Βούλγαρους, τους Φράγκους και τους Καταλανούς. Η ονομασία Αταλάντη μνημονεύεται για πρώτη φορά στους χρόνους του Ιουστινιανού Α΄. Το 14ο αιώνα η περιοχή κατακτήθηκε από τους Καταλανούς, οι οποίοι ίδρυσαν τη Βαρονία της Αταλάντης. Οι Τούρκοι κατακτούν την Αταλάντη το 1458. Επί Τουρκοκρατίας, η πόλη αναφέρεται ως Ταλάντι και ήταν Καζάς (έδρα δήμου). Οι κάτοικοι της Αταλάντης επαναστάτησαν στις 31 Μαρτίου του 1821 υψώνοντας τη σημαία της ελευθερίας υπό τον Αντώνη Κοντοσόπουλο ή Γεράντωνο. Η Αταλάντη απελευθερώθηκε οριστικά στις 6 Νοεμβρίου 1828 από τον οπλαρχηγό Μήτρο Λιακόπουλο. Αμέσως μετά εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Τουρκομαχαλά της Αταλάντης Μακεδόνες, οι οποίοι στη συνέχεια ίδρυσαν το Δήμο Νέας Πέλλης. Μετά η Μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκαν στην Αταλάντη πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη δημιουργώντας την περιοχή Συνοικισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου