11/3/13

Αξιοθέατα

  • Mεταξύ των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων, είναι άξιος αναφοράς ο Kερατόπυργος, το ερειπωμένο ενετικό κάστρο.
  • Επιβλητική είναι η εκκλησία των Aγ. Kωνσταντίνου & Eλένης στη Mαλεσίνα.

  • Ι.Μ. Αγ. Γεωργίου Μαλεσίνας*. Στη χερσόνησο της Αετολίμνης, ένα χιλιόμετρο έξω από την πόλη της Μαλεσίνας, βρίσκεται το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου. Αφιερωμένο αρχικά στην Παναγιά και από τον 17ο αιώνα στον Άγιο Γεώργιο. Το καθολικό έπαθε σημαντικές ζημιές από τους σεισμούς του 1894. Διασώθηκε το ιερό με έναν πλούτο άριστα διατηρημένων τοιχογραφιών, οι οποίες υπέστησαν νέες ζημιές το 1950 μετά την κατάρρευση της στέγης. Από το θαυμαστό τέμπλο του ιερού, το οποίο ήταν ξυλόγλυπτο, διασώθηκαν ορισμένα τμήματα. Ο ναός είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε μέγεθος μνημεία της μεσοβυζαντινής περιόδου. Χτίστηκε, σύμφωνα με τους ειδικούς, τον 11ο με 12ο αιώνα. Το καθολικό ανιστορήθη από τον
    Δημήτριο Κακαβά εκ Ναυπλίου το 1599, όπως μαρτυρεί η εξής επιγραφή: «Ανιστορήθη και εκαλωπίσθη το παρόν σταυροπήγιον της Υπεραγίας Θεοτόκου φέρον προς επωνυμίαν Μελινίτζες διά χειρός καμού Δημητρίου ζωγράφου, του επονομαζόμενου Καρκαβάς, του
    εν τη πολιτεία Ναυπλίου και ετελιώθη εις μήνας ΙΔ με άρτηκα, με τέμπλο, με σταυρόν μηνί Δεκεμβρίου ΚΑ έτους ΖΡΖ, ινδικτίωνος ΙΒ».
    Το έτος 7101 από κτίσεως κόσμου είναι το έτος 1599 μ.Χ. Ο Π. Λαζαρίδης κατατάσσει το διάκοσμο σε τρεις περιόδους: στους παλαιολόγειους χρόνους, στα τέλη του 16ου αιώνα και στις αρχές του 17ου αιώνα.
    Η παράδοση αναφέρει ότι η ανέγερση έγινε από δύο αγιορείτες μοναχούς, που η εμφάνιση φωτεινού σημείου τους έκανε να μείνουν και να ιδρύσουν εκεί μοναστήρι.
    Κατά τα χρόνια της οθωμανικής σκλαβιάς παρείχε σημαντική βοήθεια στους χριστιανούς, ενώ και στα χρόνια του αγώνα του 1821 συνέβαλε για την απελευθέρωση του έθνους. Συνέχισε την
    προσφορά του και στα χρόνια της γερμανικής κατοχής σώζοντας από την πείνα πολλούς κατοίκους, για να υποστεί την αρπακτική μανία των κατακτητών.
    Η συλλογή βιβλίων της μονής, αποτελούμενη από 42 χειρόγραφα, παραχωρήθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη, ενώ η περιουσία της απαλλοτριώθηκε από το κράτος το 1931. Η νέα Μονή κτίσθηκε μετά το 1984. Η νέα περίοδος της ιστορίας της άρχισε από το 1988, όταν στελεχώθηκε από μορφωμένες μοναχές, οι οποίες έδωσαν αίγλη στ μονή.
    Στο μοναστήρι γίνονται έργα αναστηλώσεως με τη φροντίδα της 7ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
    *(απόσπασμα από το βιβλίο του Β. Καραστάθη, «Μαλεσίνα»)
 



 
  • Ενδιαφέρον παρουσιάζει η παλιά εκκλησία του Aγ. Iωάννη του Γρόθου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου