12/3/13

Λιμάνι Αρκίτσας - Παραλίες

Σε δεσπόζουσα θέση στην παραλία Αρκίτσας βρίσκεται το ήρεμο λιμάνι της, απ’ όπου γίνονται καθημερινά πολλά δρομολόγια από και προς την Αιδηψό. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται ένα μικρό αγκυροβόλιο πολύχρωμων αλιευτικών σκαφών, που τα πρωινά ζωηρεύει με την άφιξη της ψαριάς (ψάρια, χταπόδια και άλλα θαλασσινά) και το καθάρισμα των διχτυών.
Στον παραλιακό δρόμο παραταγμένες στη σειρά βρίσκονται πολλές ψαροταβέρνες και ψητοπωλεία, απ’ τις οποίες ξεχύνονται δελεαστικές μυρωδιές των φρέσκων ψαριών και ντόπιων κρεατικών της θάλασσας και της γης της Αρκίτσας.


Παραλία Σουβάλα

Δίπλα στο λιμάνι της Αρκίτσας απλώνεται η πανέμορφη αμμουδερή παραλία Σουβάλα. Διαθέτει τεράστιες ομπρέλες, ντους, καθώς και εξοπλισμό για θαλάσσια σπορ. Στη διάρκεια του θέρους συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό λουόμενων όλων των ηλικιών που απολαμβάνουν τα πεντακάθαρα νερά της, την απαλή χρυσαφένια άμμο της και τον ανοιχτό ορίζοντά της, που βάφεται ρόδινος καθώς ο ήλιος δύει μέσα στη θάλασσα. Λόγω του μεγάλου μήκους και πλάτους της “όλοι οι καλοί χωρούν”.
Διαθέτει σημεία πολύβουα, στέκι των νεολαίων της ευρύτερης περιοχής με τις μουσικές των γειτονικών καφέ να φθάνουν μέχρι το κύμα και άλλα πιο ήσυχα με φυσική σκίαση από τα γειτονικά αλμυρίκια, τα οποία συνήθως επιλέγουν οικογένειες. Η άμμος της ενδείκνυται για την ανέγερση κάστρων, για τη γραφή και αποτύπωση αισθήσεων και συναισθημάτων καθώς και για εξερευνήσεις κοχυλιών και πολύχρωμων βοτσάλων. Πάνω από την παραλία υπάρχει πευκοδάσος στρωμένο με πευκοβελόνες, όπου μπορούν να καταφύγουν όσοι επιθυμούν ολοήμερη παραμονή στην παραλία.



 Φάρος της Αρκίτσας

Σχεδόν αντικριστά με την προβλήτα του λιμανιού μια άλλη γλώσσα στεριάς, αυτή τη φορά όχι τσιμεντένια, αλλά αμμώδης και με γοητευτικά στοιχεία καμπυλότητας,μπαίνει μέσα στη θάλασσα. Εκεί βρίσκεται ο αγέρωχος και γραφικός Φάρος της Αρκίτσας. Πλαισιωμένος από δένδρα με ασβεστωμένους κορμούς ορθώνεται ο πύργος του, που είναι επενδυμένος με άμμο, το χρώμα της οποίας φωτίζουν τα άσπρα τελειώματα του περιγράμματός του. Ψηλότερα, κάτω από το πράσινο καπελάκι του το άγρυπνο κίτρινο μάτι του ηλεκτρικού πλέον φάρου αναβοσβήνει ασταμάτητα μέρα-νύχτα προειδοποιώντας τους διερχόμενους ναυτικούς και κλείνοντας το μάτι στους λουόμενους, που απολαμβάνουν την ομορφιά και τη σιγουριά του, επιλέγοντας την αμμουδιά μπροστά του.


Παραλία Λιβρίχιο

Δεξιά του φάρου εκτείνεται η παραλία Λιβρίχιο με τα γαλαζοπράσινα καθαρά νερά. Είναι οργανωμένη και η επιφάνεια της είναι στρωμένη με άμμο και ψιλό χαλίκι. Η ανηφορική κλίση της είναι ιδανική για να απλώσετε την πετσέτα σας και να απολαύσετε τη θέα. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν φοίνικες που προσφέρουν σκίαση. Ο δρόμος που τη χωρίζει από τις πανσιόν και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια προσφέρεται για ποδηλασία, περπάτημα και πρωινό τζόκινγκ.

Παραλία Καλάμια

Αν συνεχίσετε πιο δεξιά, μετά από μισό χιλιόμετρο θα συναντήσετε την μποέμικη παραλία Καλάμια. Φυσικά δεν θα δυσκολευτείτε να την αναγνωρίσετε λόγω των καλαμιών που φύονται στις παρυφές της ακριβώς δίπλα στο δρόμο, δημιουργώντας ένα καλαμένιο τοίχο που την απομονώνει από τα αδιάκριτα βλέμματα των περαστικών. Είναι μικρή σε πλάτος, διαθέτει ψιλή άμμο και οι αναδευόμενες φουντίτσες των καλαμιών με την πυκνή φυλλωσιά τους ζωγραφίζουν περίτεχνα σχήματα στην άμμο και στην πλάτη σας, προσφέροντας δροσιά τις ώρες του μεσημεριού. Είναι ρηχή και ενδείκνυται για μικρά παιδιά. Λόγω του μικρού πλάτους της δεν λείπουν οι στιγμές που απρόσμενα κυματάκια διακόπτουν ξαφνικά τις ονειροπολήσεις σας.


Παραλία Κέδρος

Αριστερά του λιμανιού της Αρκίτσας βρίσκεται η επίσης γνωστή και όμορφη παραλία Κέδρος. Για να την επισκεφτείτε θα πρέπει να βγείτε στην εθνική οδό και να στρίψετε δεξιά.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου